Beeldend Aspect

Beeldend Aspect opdracht

Kies een emotie en gebruik deze als startpunt voor je onderzoek. Om deze emotie in kaart te brengen maak je gedurende de eerste twee weken bij productontwikkelijk en praktijk een collage. In deze collage verken je de beeldende asprecten van de emotie die je hebt gekozen.  Tijdens de lessen praktijk en productontwikkeling werk je een zo realistisch mogelijk schaalmodel van het door jou gekozen ontwerp dat tijdens de eindpresentatie samen met een werkvoorbereiding wordt opgeleverd.

Hiernaast waren mijn eerste gedachtes en ingevingen na het horen van de opdracht. Na het opschrijven en tekenen en rommelen begon ik met filteren. In deze fase besloot ik al dat ik een 1:1 schaalmodel zou willen maken, niet een verkleinde versie van mijn eigenlijke ontwerp. Bij het brainstormen ging ik al snel richting de melancholische, serene emoties en gedachtes zoals “op pad”, “heimwee”, en “vertrekken” 

 

« van 2 »

Vrij snel ben ik gaan schetsen, in het begin liet ik mij inspireren door fietsonderdelen zoals een handrem en stuurstang van mijn racefiets. Door deze vormen en materialen ben ik mij wat meer gaan verdiepen in de BAUHAUS stijl, met stalen buizen en vinyl/leer. 

Omdat de opdracht nadrukkelijk zegt dat het merendeel van het meubel uit hout moet bestaan, verliet ik de BAUHAUS om mij te verdiepen in de Amsterdamse School. Deze stijl sprak mij aan vanwege de constructieve decoratie, en dat aspect heb ik genomen en uitgewerkt tot een bijzettafeltje. 

Het tafeltje wilde ik graag van massief hout maken vanwege de eerlijkheid van het ontwerp en materiaal, alles is precies zoals je het ziet. 

Het eindresultaat na de afwerking, het blad en de poten zijn van mahonie, de regels zijn van esdoorn hout geschilderd in antraciet.  

De verbindingen van het meubel zijn allemaal half hout, hierdoor oogt het meubel begrijpelijk en eerlijk. Alle vier de zijdes van het tafeltje zijn hetzelfde, het maakt dus niet uit van welke kant je het tafeltje bekijkt of hoe je het neerzet. 

De tafel oogt eerlijk en licht, de decoratie hebben ook een constructieve en dragende functie in het meubel. Die eerlijkheid van materialen en constructie vind ik belangrijk in een meubel.