Transformatie

Transformatie opdracht:

Kies een bestaand meubel uit de meubelkunstgeschiedenis en onderzoek en analyseer dit meubel wat betreft stijl, vorm, ornamentiek, grootte, constructie, gebruiksfunctie, materiaal en productieproces. Transformeer het meubel van je keize via het maken van schetsen en/of modellen in drie heldere stappen naar een nieuw, eigen ontwerp

Het meubel hiernaast, Trending Terrazzo van Klaas Kuiken heb ik als uitgangspunt genomen. De charme van dit meubel vind ik de de ogenschijnlijke lichtheid en het feit dat de verbindingen grotendeels los kunnen, de stenen balken liggen los in de half hout verbinding. 

« van 2 »

Als eerste ben ik gaan schetsen, eerst in het wilde weg, later specifiek kijkend naar het bovenstaande meubel. 

Hoe ik het meubel getransformeerd heb is lastig concreet te zeggen, ik heb mij erg laten leiden door m’n tekeningen en gevoel, zo begon ik te kijken naar het onderstel van het origineel en heb het idee van allerlei verschillende latjes geprobeerd uit te werken. Later heb ik geprobeerd om de stenen balken ook toe te voegen, maar uiteindelijk moest ik concluderen dat deze weg niet het gewenste resultaat gaf. 

Ik wilde de steen centraler hebben, dus heb ik de steen in het midden gezet als staander. De latjes, die bij het origineel het onderstel zijn, heb ik verplaatst naar de zitting en de bodem. Door de zitting en bodem op de uiteindes naar elkaar toe te trekken komt de steen in het midden klem te zitten, en blijft het meubel demontabel.

 

De steen heb ik laten maken bij Steenhouwerij Janssen in Utrecht. Van origine maken zij grafstenen, mijn steen is dan ook een reststukje van een oude grafsteen. 

De steen zelf is donker Belgisch graniet. De hapjes hebben zij er uitgehakt zodat de latten van de zitting en bodem op hun plaats blijven.

Het eindresultaat, een schaalmodel van een bankje gemaakt van Belgisch graniet en Nederlands eiken. 

De twee sprieten die de kopse kanten naar elkaar toe trekken zijn van M8 draadeind met aan beide kanten een moer. Het bankje is te demonteren tot een bovenkant, steen, en onderkant. Het geheel wordt bij elkaar gehouden door trek en duwkracht, trekkracht van de twee draadeindes, en duwkracht van de steen in het midden. 

Het geheel staat onder spanning en is daardoor enorm stevig, je kunt er op zitten en het in zijn geheel optillen zonder dat het schuift of wiebelt. De krachten houden elkaar in evenwicht.